29 de desembre 2005

Nadala (o no)

A Nova York s’ha acabat la vaga de transport públic. Set milions de persones contentes. I calentes (sense haver de fonyar la neu dels carrers, vull dir). Podran anar en metro al sopar de Nadal. Els que celebrin el Nadal, clar. Els jueus no. Els jueus aniran en metro a dinar amb la família el dia 26. Hi coincidiran amb els catalans el dia de Hanukkah/sant Esteve. I si decideixen anar en cotxe no patiran embussos.
A Vila, en canvi, no hem d’esperar cap vaga de transport públic per a patir embussos de trànsit. Aquí són endèmics. I el transport públic com en vaga permanent. (“Are they on strike?”, em preguntà un turista quan li vaig dir que l’autobús de l’aeroport a Vila sortia cada mitja hora.) I el trànsit arribarà a ser pitjor. Carreteres més amples i més ràpides d’accés a la ciutat, pont de Jesús inclòs, tan imponent com el de Brookling (però no tan polit). Els carrers, però, no creixen ni es fan més amples. I les places d’aparcament tampoc. Pagar per l’aparcament no és res, ja veureu que d’aquí poc pagarem entrada. Com a Londres.
A Londres neva, de vegades, per Nadal. Com a Nova York. Aquí no. Aquí l’única neu que tenim és artificial i sempre va acompanyada d’un santa Claus de plàstic. O d’un betlem del mateix material. Nadal de plàstic. Nadal artificial. També Nadal virtual. Decoracions nadalenques virtuals per tot internet. I neu virtual, com la que cau a algunes pàgines web en aquestos dies. A algunes de ben serioses, fins i tot. Això sí, totes nord-americanes. I com que són del nord, i no creuen que existeixi vida intel·ligent més enllà de les seues fronteres, no tenen en compte la gent que visita aquestes pàgines des d’altres parts del món. Especialment des de l’hemisferi sud. Però també és ver que a Sydney, Johanesburg o Buenos Aires, els santa claus van pels carrers –i les platges- amb el mateix abric vermell. I sense llevar-se mai la barretina. I molt sovent acompanyats de neu de artificial.
Que celebreu bé el solstici d’hivern.

Publicat a Última Hora edició d'Eivissa i Formentera el 24 de desembre de 2005

2 comentaris:

Anònim ha dit...

En hivern no hi ha cap equinocci, això passa només en primavera i en tardor. A l'hivern és solstici.

Pau Sarradell ha dit...

Tens raó. Gràcies. Anys després, ja està corregit.