11 de gener 2006

Manuia te Kilihimahi ma te Tauhaga Fou

Oceania sempre ha set un espai per als somnis. Illes meravelloses. Illes perdudes i llunyanes. Platges blanques. Vegetació exuberant. Fa molts d’anys, amb una amiga fèiem plans de visitar l’arxipèlag de Tuvalu: només set atols poc poblats. Sense ràdio. Ni televisió. Amb un únic aeroport i amb un únic hotel – a Funafuti, la capital- de només dotze habitacions. I un petit aeroport que rep vols només des d’una illa de Fiji. En resum: un paradís.
En el repartiment de dominis d’internet, a Tuvalu li van tocar les lletres TV. La casualitat de la coincidència amb l’abreviació de televisió va ser per a aquest petit estat com la grossa de nadal. Les adreces d’internet de Tuvalu es vénen a preu milionari a televisions de tot el món. L’estat de Tuvalu és ara un estat ric.
Prop de Tuvalu s’hi troben les illes de Tokelau. Un estat petit. Només tres atols i una població de mil cinc-cents habitats. Governat per un consell d’ancians i amb relacions privilegiades amb Nova Zelanda. De fet ja estan negociant el trasllat de tota la població a Nova Zelanda si puja el nivell del mar i desapareixen les illes. En coses d’internet, Tokelau no ha tingut tanta sort com els seus veïns. El seu domini el marquen les lletres TK. No són les lletres més adequades per fer un gran negoci, per això han decidit regalar les adreces. Qualsevol pot tenir una adreça gratuïta punt TK. No intenteu registrar cocacola.tk, ni marlboro.tk, per aquestes si s’ha de pagar. Però no per una adreça personal. Jo ja en tenc una: http://www.sarradell.tk/ . Si la teclejau en el vostre navegador entrareu en el meu “blog” (que vol dir “diari personal” en neolingua d’internet), on penj aquestos articles el dia següent a la seua publicació. Hi podeu llegir els meus escrits de setmanes passades. I deixar-hi comentaris si voleu. I si decidiu tenir la vostra adreça de Tokelau, quan comenci el pròxim any rebreu un e-mail de felicitació en llengua tokelau. Manuia te Kilihimahi ma te Tauhaga Fou, que vol dir que el nou any sigui molt bo i ple d’alegries. Més o menys.

Publicat a Última Hora edició d'Eivissa i Formentera el 9 de gener de 2006